Bespaar als manager eenvoudig een hoop stress

personeelsplanning

Vandaag de dag moeten we aan een groot aantal sociale verwachtingen voldoen. Je streeft ernaar om iedere dag weer te voldoen aan die eisen. Dat kan gebeuren op werk in de vorm van targets of thuis in de vorm van het huishouden soepel te regelen. Wat je ook doet, alles regelen en aan verwachtingen voldoen brengt een hoop stress met zich mee. Daarom ben ik persoonlijk altijd op zoek naar manieren om het allemaal wat makkelijker voor mezelf te maken. Ik ben overdag namelijk actief als manager bij een bekende winkelketen. Hierdoor ben ik onder andere verantwoordelijk voor de personeelsplanning – en dat is niet altijd een pretje.

Verlies van het overzicht

Elke week maakte ik een personeelsplanning op de ouderwetse manier. Ik ging bij de werknemers langs, ik belde ze of appte ze met de vraag wanneer ze beschikbaar zijn. Daarnaast kreeg ik verzoeken voor vakantie of verlof altijd op papiertjes ergens op mijn bureau gegooid. Dat werkte op zich wel, maar na het bracht van tijd tot tijd wel een hoop stress met zich mee. Zo raakte ik soms een briefje met verlofaanvraag kwijt. Dan plande ik de desbetreffende werknemer gewoon nog in, terwijl hij/zij ergens in Spanje lag te zonnen. Vervolgens moest ik op het laatste moment de personeelsplanning weer omgooien. Kortom, het was geen slechte manier, maar wel een beetje een vermoeiende manier om zo’n rooster te maken.

Tijd voor een alternatief

Mijn baas merkte dat het me begon op te breken om op deze manier de personeelsplanning te maken. Het was tijd voor een alternatief. Ik ben gelijk op zoek gegaan naar tools die het allemaal makkelijker maken. Al gauw kwam ik uit bij de tool van Werktijden.nl voor een online personeelsplanning. Met dit geweldige programma kunnen alle werknemers via een app hun beschikbaarheid en verlof aangeven. Het is zelfs mogelijk om ze onderling te laten ruilen van diensten (natuurlijk nadat ik, de manager, dit ook goed keur). Vervolgens krijg ik alle informatie overzichtelijk te zien als ik inlog in het systeem. Het maken van een goede personeelsplanning is hierdoor zo makkelijk geworden! Ik zou echt voor geen goud meer terug willen naar de oude manier.

Meegaan met ontwikkelingen

Ik moet weliswaar toegeven dat ik in eerste instantie wat voorzichtig was. Het is immers human nature om tegen veranderingen te zijn. We zijn namelijk gewoontedieren. Toen ik eenmaal gewend was met de online tool voor de personeelsplanning, vroeg ik me af waarom ik de stap niet eerder had gezet. Daarom wil ik jou (mijn trouwe lezer) meegeven om ook mee te gaan met ontwikkelingen. Het is niet erg om een beetje gezonde onverschilligheid te hebben, maar sta er in ieder geval voor open. Misschien kan het wel een groot verschil voor je zijn!

Geef een reactie