Een begrafenis regelen, hoe moet je beginnen?

Een geliefde van je is net overleden. In de waas van verdriet moet je je gaan richten op de uitvaart, maar waar moet je beginnen? Hoe pak je dat aan? Wanneer je deze stappen volgt, wordt alles vanzelf duidelijk.

Begrafenisverzekering

Wanneer iemand is overleden, is het handig na te gaan of die persoon een begrafenisverzekering heeft. Wanneer dat het geval is, neem dan eerst contact op met dit bedrijf. Zij kunnen je in veel zaken adviseren. Bij sommige begrafenisverzekeringen is het zelfs mogelijk een aantal dingen vooraf vast te leggen, bijvoorbeeld hoe de overledene zijn begrafenis wil zien. Vraag ook aan de verzekeraar of zij contracten hebben met bepaalde begrafenisondernemers. Klik even op begraafplaats Capelle aan den IJssel, om meer informatie te lezen over een afscheid in Capelle aan den IJssel. Als je op uitvaart Eindhoven klikt, vind je meer informatie over een uitvaart in deze regio. De mogelijkheden beperken zich niet alleen tot deze plaatsen. Kijk gerust ook verder op de site om meer informatie te lezen over een uitvaart in het algemeen.

Begrafenisondernemer

Daarna neem je contact op met de begrafenisondernemer. Zij lopen alles met je door. Er komt een hoop op je af, dus het is fijn als zij je daarin goed begeleiden. Ze zullen zaken met je doornemen als: welke kleding wil je aan laten trekken bij de overledene, waar wil je de overledene opbaren, wil je een open of dichte kist, welke muziek wil je afdraaien, wil je iets van foto’s of bloemen plaatsen en wil je eten laten serveren aan het bezoek? Het kan ook zijn dat je een religieuze begrafenis wil. Daarnaast vragen ze ook of ze de kist moeten laten zakken waar de bezoekers bij zijn, of dat ze dat moeten doen wanneer iedereen weg is.

Overige zaken

Neem naast de verzekeraar en de begrafenisondernemer ook contact op met de notaris. Het kan zijn dat er een testament is opgesteld over kinderen, huisdieren of spullen. Hopelijk is er ook iets vastgelegd over digitale documentatie en social media, wie dat mag beheren. Vergeet ook niet aan de gemeente door te geven dat je geliefde is overleden. Uiteraard is het noodzakelijk om alle familie en vrienden in te lichten. Daarnaast zul je contact moeten opnemen met de bedrijven waar de overledene zaken mee doet. Denk aan de bank(en), hypotheekverstrekker, verzekeraars, leasebedrijven en uiteraard de werkgever van de overledene. Je kan de post doornemen om te zien bij welke bedrijven de overledene allemaal in het systeem staat. Regel alles goed. Een mooie uitvaart zal helpen bij het verwerkingsproces.

Geef een reactie