Gemelamineerd spaanplaat is een plaatmateriaal

Wellicht weet je dat gemelamineerd spaanplaat een populaire vorm van decoratief plaatmateriaal is. Gemelamineerd spaanplaat wordt gebruikt bij allerlei projecten in de interieurbouw. Deze spaanplaat wordt onder andere gebruikt om er kasten en meubels mee te maken. Gemelamineerd spaanplaat is verkrijgbaar in veel verschillende kleurgroepen. Deze spaanplaat bestaat in de basis uit houtsplinters. Die houtsplinters worden ook wel houtspaan genoemd. De houtsplinters worden heel dicht op elkaar geperst. De geperste houtsplinters worden aan beide zijden voorzien van een laag melamine. Wat is melamine? Een geïmpregneerde papierlaag. Die geïmpregneerde papierlaag wordt ook strak tegen de houtsplinters geperst. Gemelamineerd spaanplaat krijgt haar uiterlijk door de melamine laag. Daardoor kan dit decoratieve plaatmateriaal geleverd worden in verschillende structuren en kleuren.

Enkele kenmerken van deze spaanplaat

Wat zijn de specifieke kenmerken van gemelamineerd spaanplaat? Deze spaanplaat is, zeker vergeleken met bijvoorbeeld gemelamineerd MDF, licht in gewicht. Bovendien is deze compact geperste spaanplaat, zeker ten opzichte van het gewicht van spaanplaat, erg sterk. Gemelamineerd spaanplaat kan dus tegen een stootje. Omdat deze spaanplaat relatief eenvoudig is om te bewerken, maak je deze spaanplaat eenvoudig op maat. Ieder project in de interieurbouw kan dus voorzien worden van passend gemelamineerd materiaal.

Geplastificeerd spaanplaat is er voor elk interieur project

Wanneer spreken we van geplastificeerd spaanplaat? Als de spaanplaat aan beide zijden van een toplaag melamine is voorzien. Wat is een laag melamine? Een geïmpregneerde papierlaag. Die geïmpregneerde papierlaag wordt op de spaanplaat geperst. Geplastificeerd spaanplaat is er voor ieder interieur, want deze spaanplaat kan geleverd worden in heel veel verschillende decors. Die decors bestaan uit heel veel structuur en kleur combinaties. Je kunt dus spaanplaat kiezen met een structuur en kleur die past bij het interieurproject. Vraagt een interieurproject bijvoorbeeld om een natuurlijke houtkleur? Kies dan voor geplastificeerd spaanplaat met een beuken of eiken kleurgroep. Vraagt een interieurproject bijvoorbeeld om een moderne sfeer? Kies dan voor geplastificeerd spaanplaat met de kleuren grijs of uni. Natuurlijk is deze spaanplaat ook leverbaar in de basiskleur wit.

Gebruiksklaar en gemakkelijk te bewerken

Geplastificeerd spaanplaat is zo afgewerkt dat het in principe gebruiksklaar is. Ook is deze spaanplaat gemakkelijk te bewerken. Daarom is deze spaanplaat  uitermate geschikt om meubels, kastenplanken, boekenplanken, niet-dragende scheidingswanden en werkbladen te maken. Omdat elk interieurproject vraagt om plaatmateriaal van diverse afmetingen, is deze spaanplaat natuurlijk leverbaar in verschillende diktes en afmetingen. Welke diktes zijn het meest gangbaar in de interieurbouw? De meest gangbare diktes voor geplastificeerd spaanplaat zijn 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm, 18 mm en 22 mm.

Geef een reactie