Het HBO

Op de middelbare school was ik chaotisch, en misschien ook een beetje lui. Ik deed HAVO, eigenlijk net iets onder mijn niveau. Ik was toen al van mening dat ik liever wat meer vrije tijde wilde met iets lagere scholing dan weinig vrije tijd en het VWO. Ik had daar veel voor moeten doen, en had daar eerlijk gezegd niet zo veel zin in. Om deze reden ben ik HAVO gaan doen. Dit ging me best makkelijk af. Ik hoefde niet veel te leren en kwam hier best goed mee weg. Mijn cijfers zaten altijd rond de zeven. Ik was hier niet heel trots op, maar vond het ook heel moeilijk om me goed te concentreren. Dit was vooral lastig in de les, of tijdens het leren. Hier kwam ook nog eens bij dat ik gamen heel erg leuk vond, wat extra afleiding veroorzaakte.

 

Eerste tentamenweek

Met een gemiddelde van een 6,8 voor mijn tentamens ging ik de zomervakantie in. Na een aantal lekkere vakantieweken was het tijd om te beginnen aan de Hogeschool Rotterdam. Ik vond dit best spannend. Op een aantal proefstudeer dagen na wist ik eigenlijk niet goed wat me te wachten stond. Ik had acht weken les voordat ik mijn eerste vier tentamens had. De onderwerpen liepen best uiteen, maar ik vond het voor mijn gevoel allemaal best wel te volgen. Net zoals op de middelbare kocht ik een boek, las er een samenvatting over en ging ik naar mijn tentamen. Ik vond het heel erg lastig om in te schatten hoe de tentamens waren gegaan. Dit had overigens niks met het HBO te maken, dit kon ik op de middelbare ook al niet. Ik leerde mezelf aan, ga van het slechte uit, dan kan het alleen maar meevallen.

 

Herkansingen

Ik kreeg ongeveer een week na mijn tentamens mijn cijfers terug. Ik had geen één vak gehaald. Hierdoor realiseerde ik dat ik het met mijn normale gedrag niet ging redden op het HBO. Het was tijd voor verandering. Ik kocht een aantal ordners, voor elk vak één. Ook kocht ik markers en nieuwe pennen. Ik ging dit keer elk boek wel lezen, en zelf een samenvatting maken. Deze bewaarde ik dan in mijn nieuwe ordners. Op de ordners plakte ik voor elk vak een leerschema. De herkansingen van de eerste periode haalde ik nu allemaal. De vakken van de tweede periode faalde ik, omdat ik zo druk was met leren voor de eerste. Bij de herkansing haalde ik deze ook. Twaalf tentamens in drie weken en heel wat ordenen verder had ik dan toch alles gehaald, en kon ik door naar het tweede jaar.   

Geef een reactie