Honing heeft meer toepassingen dan je zou denken 

Honing is een natuurproduct. Deze zoete stroopachtige vloeistof wordt al duizenden jaren lang gebruikt om te eten. Honing heeft door de grote hoeveelheid suiker die het bevat veel energie en met een hap honing kan je lang door. Jagers in de oudheid gebruikten honing dan ook wel eens voor een energieboost. Honing heeft echter veel meer toepassingen, in dit artikel zetten we ze op een rijtje.

Honing als medicijn

Honing heeft altijd al een belangrijke medicinale waarde gehad voor de mensheid. Op het moment dat een diabetespatiënt te maken krijgt met een te laag suikergehalte kan diegene een hap honing eten. Op het moment dat iemand vanwege een te laag suikergehalte flauwvalt ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. Bedrijfshulpverleners leren dan ook tijdens de cursus BHV dat ze een diabetespatiënt met een te laag suikergehalte honing kunnen geven. Op het moment dat de patiënt dan al is flauwgevallen kan je honing aan de binnenkant van de mond smeren in afwachting van een ambulance. Honing is door het hoge suikergehalte ook een conserveringsmiddel. Vruchten en andere levensmiddelen die worden bewaard in honing zullen extreem lang goed blijven. Honing kan producten soms voor duizenden jaren in goede staat houden. Honing kan door het antiseptische effect ook worden gebruikt voor het schoonhouden van wonden. Vanwege de ontwikkelingen van de medische wetenschap is deze toepassing van honing echter achterhaald en is het verstandig om gewoon moderne medicijnen te gebruiken. Honing heeft een andere zeer bekende toepassing. Op het moment dat je last van je keel hebt  vanwege een griepje of omdat je teveel hebt geschreeuwd werkt een kop thee met honing lekker verzachtend.

Honing als voedingsmiddel

Afgezien van de antiseptische, conserverende en verzachtende werking van honing is het ook gewoon erg lekker. Honing heeft een zeer eigen specifieke vorm van zoetheid. Deze lekkere smaak komt voort uit de manier waarop honing wordt geproduceerd door bijen. Niet alle honing is hierin gelijk en er zijn verschillen tussen verschillende soorten honing die worden geproduceerd door verschillende soorten bijen in verschillende soorten bomen. Kijk bijvoorbeeld eens naar pijnboom honing. Deze honing is specifiek afkomstig van een bepaald type boom in Griekenland en bevat 30% minder suiker. Voor mensen die minder suiker willen eten maar wel van honing willen genieten zou dit dus een zeer aantrekkelijk alternatief kunnen zijn. Je kan echte honing kopen op markten, via het internet of gewoon bij de imker. Het is wel verstandig om te kijken naar lokale honing om de ecologische voetdruk zoveel mogelijk te verkleinen.

Geef een antwoord