Zelf een vloertje leggen? Hier wat tips!

underlayment

Heb je net een nieuw huis gekocht of ben je gewoon toe aan een andere vloer? Dan hoef je dit niet perse door een ander te laten doen. Een vloer leggen kan ook heel goed zelf mits je natuurlijk weet wat je doet en hoe je het moet doen. Je moet er laat maar zeggen even een handigheidje in krijgen. In dit blog een aantal tips waarmee het leggen van een nieuwe vloer een eitje is.

Tip 1. Zorg voor goed materiaal en ken je materiaal

Wat voor soort vloer je ook koop, koop altijd een vloer van goede kwaliteit. Het is misschien even een uitgave maar aan een kwalitatief goede vloer heb je gewoon veel meer. Het leggen zal een stuk soepeler gaan maar de vloer zelf blijft ook veel langer goed. Daarnaast is het ook belangrijk om je materiaalsoort te kennen. Laminaat heeft bijvoorbeeld een klik-systeem terwijl een houten vloer dit niet heeft. Hier moet je met lijm aan de slag. Dus investeer in een goede vloer en lees jezelf in over het materiaalsoort.

Tip 2. Laat je vloer wennen aan het huis

Deze tip geldt voornamelijk voor houten vloeren. Hout is een natuurlijk materiaal en kan daarom reageren op een andere omgeving. Door een warmere, koudere, drogere of meer vochtige omgeving kan hout uitzetten om juist krimpen. Leg je de houten vloer meteen nadat je het materiaal in huis hebt gehaald dan kan het dus zijn dat de gedeeltes niet meer mooi aansluiten als ze eenmaal liggen. Zonde van al je werk natuurlijk. Laat een houten vloer daarom altijd minimaal 48 uur wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Tip 3. Zorg voor een goede ondervloer

Welke soort vloer je ook koopt, een goede ondervloer is altijd belangrijk voor een mooi resultaat. Er bestaan verschillende soorten ondervloeren voor de verschillende ruimtes in je huis. Voor een vloer in je woonkamer is een underlayment een prima keuze ondervloer. Een underlayment zorgt voor een vlakke ondergrond waardoor het leggen van een vloer ook veel soepeler zal gaan. Zie het als een soort van egaliseren.

Tip 4. Het legpatroon

Een vloer kan altijd het beste gelegd worden in “halfsteenverband”. Halfsteenverband betekent dat de rijen niet gelijk aan elkaar liggen. Het begin van een plank in rij 2 ligt wordt gelegd naast het midden van een plank van rij een, net zoals de bakstenen van een huis. Hoe je het beste kunt beginnen? Begin de eerste rij gewoon met een volledige vlak en de rij daarop volgend met een halve plank. Na de halve plank ga je gewoon weer verder met een hele plank. Aan het einde van een rij zul je misschien restanten overhouden. Deze kun je eventueel gebruiken als halve plank of achterwege houden voor de afwerking.

Heb jij nog meer tips die we aan dit lijstje toe kunnen voegen? Laat het ons weten.

Geef een reactie