Wat is een wakeboard?

wakeboard

De allereerste wakeboard, de Skurfer, werd verkocht in de Verenigde Staten in 1985 en markeerde daarmee min of meer het ontstaan van de sport wakeboarden. Dit wakeboard deed denken aan een surfplank, maar had enkele duidelijke afwijkingen, zoals een puntige neus en een ronde achterkant. Naarmate de jaren vorderden verdween de punt aan de voorkant langzaamaan en ontstond een meer stompe rand. Aan de achterkant werd juist de ronding steeds minder, waardoor een wakeboard anno 2019 er meer symmetrisch uitziet, met eenzelfde voor- en achterkant. Deze verandering aan de wakeboard zelf liep gelijk met de enorme groei aan populariteit voor de sport waarvoor hij gebruikt wordt. Vandaag de dag zijn wakeboards ongeveer 1.5 meter lang en 50 cm breed en over het algemeen gemaakt van glasvezel of grafiet. Aan de onderkant bevinden zich twee vinnetjes, één aan de voorkant en één aan de achterkant en kabels zijn bovenop aan de wakeboard bevestigd om de voeten van de gebruiker er aan vast te kunnen maken.

Hoe ziet een wakeboard eruit?

Ook al zien de meeste wakeboards er ongeveer hetzelfde uit, er zit een groot verschil in de prestaties die de verschillende boards kunnen leveren. Het is belangrijk om rekening te houden met verschillende eigenschappen, zoals hoe goed hij kan landen, hoe ver de rand boven het oppervlak uitsteekt en het vermogen om ermee door de lucht te kunnen manoeuvreren. Wanneer je dus een wakeboard aan zou willen schaffen, dan is het aan te raden om een proefsessie te houden, zodat je persoonlijk kan uitvinden welke eigenschappen ideaal bij jou passen. De prijs van wakeboards varieert over het algemeen tussen de €150 en €800.

De aanschaf

Met het aanschaffen van het vereiste materiaal kan er dan getracht worden één van de bekende wakeboard tricks uit te halen. Zo kan je bijvoorbeeld de grab doen, waarbij je het board tijdens een sprong vastgrijpt op welke plek dan ook. Een andere bekende truc is de 360, waarbij je inclusief board een rondje van 360 graden door de lucht maakt. Verder worden er salto’s voorwaarts, salto’s achterwaarts, schuine salto’s en nog veel meer tricks uitgevoerd met een wakeboard. Al met al bieden verschillende wakeboards dus verschillende mogelijkheden, maar is één ding zeker: Je kan met elke wakeboard wakeboarden.

Geef een reactie